Een kroon op het werk

Na vijf jaar ontwerpen, graven en bouwen wordt op 19 december 2014 de ‘omlegging van de Zuid-Willemsvaart’ opengesteld voor de beroepsvaart. Het Máximakanaal is een feit. Rijkswaterstaat draagt het oude kanaal in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch over aan de gemeente. Hiermee heeft de Willems Unie de belangrijkste mijlpaal van het project behaald; reden voor zowel de aannemer als Rijkswaterstaat om tevreden terug te kijken. Eind goed, al goed.

Maar eigenlijk had iedereen gehoopt op meer. Op een vorstelijke opening.

Zou het niet een geweldige kroon op het werk zijn, als onze koningin zelf het naar haar vernoemde kanaal zou openen?

Ceremoniële openingshandeling

Op 5 maart 2015 wordt die droom werkelijkheid. In aanwezigheid van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en bestuurders uit de regio, vaart Koningin Máxima, onder luid applaus van vele toeschouwers, Sluis Empel uit. Daarmee voltrekt zij de officiële, ceremoniële openingshandeling. Om het moment kracht bij te zetten, klinken kanonschoten en laten honderden schoolkinderen feestelijk hun ballonnen op. De minister licht de betekenis van het kanaal toe: “Deze regio is een Europese top regio voor innovatie en technologie, met een strategische locatie tussen het Ruhrgebied en de havens van Rotterdam en Antwerpen. De Brabantse watersnelwegen moeten toegankelijk zijn voor de grootste schepen. De opening van dit kanaal betekent in de toekomst zo’n 5.000 minder vrachtauto’s per dag op de weg bij Den Bosch, Rosmalen en Veghel. Het Máximakanaal is een prachtig visitekaartje van onze weg- en waterbouw.”

De minister én de Koningin op één schip in het Máximakanaal – dán weet je dat al het werk van de voorgaande jaren niet voor niks is geweest!

In de Media